2016. február 2., kedd

#9. J-culture ~ A japán szellemvilág

Sziasztok! (^▽^)

Mivel van egy kis időm, így ma is egy kis bejegyzést hoztam nektek, melyet a japán kultúrából hoztam. A mai téma a japán szellemvilág lesz, mivel talán a japánok azok, akik leginkább hisznek a szellemekben. (Szerkesztői megjegyzés: Figyelem! Itt nem a városi legendákról/ szellemekről lesz szó, mint a teke-teke, vagy a felhasított szájú nő, hanem a hagyományos, tradicionális japán hitvilágról.) A hagyományok szerint minden embernek van egy szelleme/ lelke, melynek reikon-nak (霊魂neveznek. Amikor egy ember meghal ez a reikon elhagyja a testét, és belép egy olyan helyre, melyet mi purgatóriumnak nevezünk. Itt a lélek várja, hogy végbe menjenek a temetési és az utáni szertartások. Ezután csatlakozik az őseihez a túlvilágon. Ezután a reikon védi a családja többi tagját, akik a Földön maradtak, és évente visszatérnek az Obon fesztiválon, melyet augusztusban tartanak (erről egy későbbi bejegyzésben lesz szó).

Katt a képre a nagyobb méretért!
Viszont, hogyha azt az embert megölték vagy öngyilkos lett, és a temetési szertartást nem tartotta a reikon elegendőnek, akkor olyan érzések keletkeznek a lélekben, mint például a gyűlölet, bosszú, féltékenység, vágy. Ezután a reikon átalakul yurei-é, amely egy olyan forma, ami szakadékot képez az emberi és a túlvilággal. Tehát a kettő között mozog. Ezért, ha a szertartás nem megfelelő kísérteni fogja az embereket. Úgy tartják, hogy a szegényebb rétegből származó emberek hamarabb lesznek yurei formájúak, mint a magasabb rétegből származóak. Ennek az oka, hogy a szegényebbeket durván kezelte az élet,

A 17. század végétől kezdték el a szellemeket ábrázolni, és itt is leginkább a yurei formát. Próbáltak megkülönböztető jeleket használni, ami jelezte a festményeken nem embereket látunk. Általában fehér ruhában, fekete hajjal ábrázolják őket. Emellett akkor tudhatjuk, hogy valóban ilyen japán képet tartunk a kezünkben, ha a szellemnek nincs lába. Ennek az az oka, hogy úgy tartják a japán emberek, hogy a yurei-ek lebegnek. A kezüket is élettelenül, mereven ábrázolják. Az ábrázolás során hitodama veszi őket körül, vagyis kék, zöld vagy lila lángok.

Már ekkor jelen volt az ördögűzés gondolata is (szerkesztői megjegyzés: sokan nézhettétek az Inuyasha című animét, ami a japán középkorban játszódik, hogyha megfigyelitek sok ismertebb szellemforma visszaköszön vagy olyan, ami kapcsolódik a szellemvilághoz. Maga a főszereplő egy kutyaszellem/ démon. Miroku pedig egy pap, aki az ördögűzésre specializálódott, és így megjelenik a történetben ez is. Illetve ha 2006-2008-as anime szezont nézzük ki kell emelni a D.Gray-man-t, igaz, hogy nem konkrétan a japán szellemvilághoz kapcsolódik, de a főszereplő többsége ördögűző, akik akumákat vagyis démonokat pusztítanak el, és visszaküldik őket a Mennyországba, ahol tovább nyugodhatnak békében. A fenti két képen láthatjátok az említett animéket.). Ez abból állt, hogy próbálták a yurei kívánságát teljesíteni, hogy nyugodhasson békében. Általában akkor válik be, hogyha erős érzelmi kötődés volt valami után/ íránt, vagy ha nem megfelelően temették el, nem volt jó a szertartás, ilyenkor ezt újra megismétlik. A középkorban volt olyan, hogy papokat béreltek fel, hogy tisztítsák meg a lelkeket illetve a szellem járta helyeket. Illetve a szellemeket ilyenkor istenítik, hogy kiengeszteljék a lelkét. Emellett volt egy eszközük, melyet Ofudának (御札) neveztek, ezt a rosszindulatú yurei homlokára helyezték, hogy száműzzék őt a Földről vagy a ház bejáratára rakták, hogy elűzze a szellemeket.

Különböző fajtái vannak a szellemeknek, és itt leginkább a yurei-re gondolnak. Ezek pedig a következők:
- Onryo: Ők a bosszúálló szellemek, akik a purgatóriumból visszatértek.
- Ubume: A szülés során meghalt nők, és születés közben elhunyt gyermekek szellemei, akik azért térnek vissza, hogy törődjenek az élő gyerekkel. Mondhatni ők a gyerekek védő szentjei.
- Goryo: Ők is bosszúálló szellemek, de nemesi származásúak, akik mártír halált haltak.
- Jibakurei: Azok a szellemek, akiknek nincs céljuk, csak egy helyhez kötődnek, ahol maradni szeretnének.

Azt hiszem, hogy röviden ennyi ez a bejegyzés ^-^ még a későbbiekben tervezek, ehhez a világhoz tartozó érdekességeket hozni. Remélem tudtam érdekes és új dolgokat mutatni. ^-^
Ha tetszett a bejegyzés akkor kérlek értékeld, kommentelj vagy írj nyugodtan a chatbe. Ha kapok véleményt vagy értékelitek segítetek egy kicsit a dolgomon, hiszen akkor látom, hogy mire van igény! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése