2016. február 14., vasárnap

#13. J-life ~ Valentin-nap Japánban

Ohayo! ^-^

Az előző bejegyzésemben leírtam, hogy milyen Dél-Koreában a Valentin-nap illetve, hogy ezen az ünnepen kívül, melyek azok a napok, melyek a szerelmeseké. Mivel minden országban más hagyományok vannak, a japán Valentin-nap is egy kicsit különleges. Láthatjuk animékben, hogy hogyan is ünnepelhetnek, hiszen már ott is megjelenik ez a nap. Ilyen anime például a Suki na Mono wa Suki Dakara Shou ga nai! (sokan Sukisho agy Sukisyo címen ismerik), Ore Monogatari, Ouran High School Host Club, Vampire Knight és még sokáig lehetne sorolni. Japánban két ünnep van február 14-én a Valentin-nap és március 14-én a Fehér nap.
A nagyobb méretért katt a képekre! ^-^
Ilyenkor a plázák is megtelnek.
Valentin-nap:
1958-ban vették át ezt a nyugati hagyományt, és azóta is rengeteget foglalkoznak vele. Ez a nap a nőké, mivel ők ajándékoznak csokoládét a férfiaknak, tényleg szinte minden férfi ismerősüknek az apukájuknak, nagypapának, férfi kollégáiknak, barátaiknak és természetesen a párjuknak vagy a kiszemelt férfinak. Illetve a mai kor vívmányaként a lányok egymásnak is adnak csokoládét. Ezért meg kell szándékok szerint különböztetni a csokoládékat:
~ Tomo-csokoládé: Ez az a csokoládé, amit a lányok egymásnak adnak, mely a barátságuk jelképe.
~ Giri-csokoládé: Ez úgy mondd a kötelezettség csokoládéja, ezt adják a nők a férfi kollégáknak, barátoknak, apukának, főnöknek stb... Sok férfi ezt elvárja a nőktől, ezért szánalom csokoládéként is emlegetik, hiszen a szingli férfiakat a nők végül is megszánják ezen a napon egy csokoládéval. Mivel ez a legolcsóbb, dobozos csoki más férfiak véleménye szerint nem dicsőség ilyet kapni, de szégyen hogyha még ezt sem kap valaki. 
~ Honmei-csokoládé: Ez az, amit a nők a szerelmüknek, kiszemelt férfinak vagy a férjüknek adnak. Luxus árkategóriába tartozik az ilyen fajta csokoládé, de mégis sok nő megveszi ezt illetve, ha nem akarnak sok pénzt kidobni rá, személyesebbet akarnak inkább házi készítésű csokoládét adnak a párjuknak. Látni lehet, hogy a fiatalabb lányok a barátnőikkel összegyűlnek, bevásárolnak a csokoládéhoz és közösen elkészítik. 
Minden évben előállnak valami különlegességgel ^-^.
Nem csak a lányoknak okoz fejtörést a csokoládé kiválasztása ^^
Fehér-nap:
Valentin-nap után a férfiak március 13-ig gondolkodhatnak, mivel 14.-e már az ő napjuk a Fehér-nap ugyanis ilyenkor a férfiak viszonozzák a gesztust a kiszemelt lánynak, illetve ilyenkor vallhatnak szerelmet a hoppon maradt férfiak is. A nap neve miatt egyre inkább elterjedt fehér csokoládét ajándékozni, de megjelent egy olyan divat, amikor a lányok virágot, plüsst, cukorkát és egyéb ajándékokat kapnak. 

Ez a két nap adja Japánban a csokoládé vásárlás több, mint felét, tehát ilyenkor fogy a legtöbb csokoládé. Sokan az anime szubkultúra miatt van, aki átveszi ezt a kettős dolgot, vagy éppen otthon készítenek csokoládét a lányok, mivel rengeteg recept kering a neten. Nektek mi a véleményetek a Japán illetve Dél-Koreai ünnepekről? Ünnepelnétek, így Valentin-napot? Szerintetek hasznos a Fehér-nap? ^-^ Szerintem mindkettő nagyon jó megoldás, bár szomorú, hogy némelyik országban ez csak divat illetve csak ezen a napon tudja a párját "szeretni". 

Véleményeteket leírhatjátok a chatben, vagy akár ide kommentben is, de ha értékelitek a bejegyzést legalább tudni fogom, hogy tetszett-e nektek és jövőre is előrukkolok hasonló bejegyzéssel ^-^. Boldog Valentin-napot minden kedves olvasómnak! ^-^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése