2016. február 14., vasárnap

#12. K-life ~ Szerelmesek ünnepei, avagy az élet nem áll meg Valentin-nap után

Sziasztok! ^-^

Ma van február 14-e, ami egyet jelent a sokak által szeretet, illetve gyűlölt Valentin-nappal. Mostani bejegyzéseimben beszeretném nektek ezt az "ünnepet" kicsit jobban mutatni, és megosztom veletek, hogyan ünneplik ezt a napot Dél-Koreában és Japánban. A Valentin-nap avagy Bálint-nap valójában egy keresztény ünnep. Eredete Szent Bálint (más néven Szent Valentin) püspök legendájához kötődik, aki a XIV. századi Angliában és Franciaországban vált a szerelmesek, jegyesek és házasok védőszentjévé. A legenda szerint Szent Bálint a hagyományos keresztény szokások szerint adta össze a párokat, még a katonákat is, akik nem házasodhattak, mivel sokak szerint a szerelem csak hátráltatja egy katona életét. Ezért II. Claudius római császár kivégeztette a püspököt február 14-én. Szent Bálint halálának napja vált a ma már egyre inkább ünnepelt Valentin-nappá. 
Dél-Koreában ezt a napot az 1900-as évek közepétől ünneplik, ám azóta rengeteg "ünnep" lett a szerelmeseké, mely mindegyik hónap 14.-re esik. A Valentin-nap mellett ezeket is bemutatom ^-^.

Január 14. - Napló nap/ Gyertya nap 
Ezen a napon a párok vagy a barátok egy üres naplót adnak, melybe az illető az évfordulókat, születésnapokat és egyéb különleges eseményeket tudja rögzíteni. A másik ajándék, amit adhatnak egymásnak az egy feldíszített gyertya.
Február 14. - Valentin-nap
A bűvös nap, amikor a boltok polcai megtelnek finomabbnál finomabb csokoládékkal (némelyik bolt csak erre a napra készített csokoládé specialitásokat árul), melyek igen hamar el is fogynak. Viszont egyre inkább elterjedtebb, hogy a lányok saját készítésű házi csokoládét, süteményt vagy tortát adnak a kiszemelt fiúnak, akinek nincs más dolga (egyenlőre), mint elfogadni.
Március 14. - Fehér-nap
A Valentin-nap után a fiúk, akik csokoládét és egy hónapnyi gondolkodási időt kaptak, most bizonyíthatják szerelmüket. Ők is a kiszemelt lánynak csokoládét adnak, vagy újabban elterjedt szokás, hogy ékszereket, virágot vagy babákat kapnak a lányok. Természetesen azok a fiúk is adhatnak ajándékot egy lánynak, akik nem kaptak semmit illetve nem kötelességük viszonozni a gesztust.

Április 14. - Fekete nap
A hoppon maradt lányok/fiúk gyásznapja, ilyenkor feketébe öltöznek és jjajangmyun-t esznek, mely egy fekete bab tészta (innen is kapta a nevét a nap). Viszont a napnak van egy pozitív oldala is, mert ismerkedési lehetőséget ad.

Május 14. - Sárga nap/ Rózsa nap
Ezen a napon a párok sárga ruhában járják a várost vagy rózsát ajándékoznak egymásnak. A sárga nap jelképeként a szinglik sárga curry-t esznek, és reménykednek abban, hogy végre megtalálják a szerelmet.
A kép a The Secret Garden című doramából van.
Június 14. - Csók napja
A neve mindent elmond ^-^. A párok a szeretetüket kinyilvánítják. Az egyedülállóknak pedig ismét egy remek alkalom, hogy szerelmet valljanak a kiszemeltjüknek. Egyébként ez a marketing céljából is fontos nap, mert a kozmetikai cégek ilyenkor sok új rúzst, ajakbalzsamot dobnak a piacra, hogy "sikeres legyen a csók napja".

Július 14. - Ezüst nap
Ilyenkor a párok egy ezüst gyűrűt ajándékoznak egymásnak szerelmük jeléül.
Augusztus 14. - Zöld nap
A párok soju-t (rizsből készült alkohol, olyan mint Japánban a sake) isznak, és egy romantikus sétát szerveznek egy közeli erdőben.

Szeptember 14. - Fotó nap/ Zene nap
Dél-Koreában hivatalosan is ez a zene napja. A párok fotókönyveket készítenek magukról, fotózáson vesznek részt és elmennek karaokézni.

Október 14. - Bor nap
A legjobb alkalom egy romantikus vacsorára, melynek középpontjában a bor áll. A szinglik ilyenkor bánatukban isznak.

November 14. - Mozi nap
A mozik ilyenkor zsúfoltságik vannak emberekkel, párokkal és szinglikkel egyaránt. Az egyedülállóknak ismét egy jó alkalom a pár találásra ^-^.
A kép a Love Rain című doramából van.
December 14. - Ölelés napja
Az egyik legszebb és leghatározottabb gesztus - legalábbis koreaiak szerint biztosan. Ezen a napon sok ember áll kint, aki ingyen ölelést osztogat.

A fentebb felsoroltak lennének a dél-koreai szokások, melyeket a párok vagy betartanak vagy nem ^-^. Nektek melyik nap tetszik a legjobban? ^-^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése