2016. február 7., vasárnap

#10. J-cafe ~ Hello Kitty kávézó

Sziasztok! (=^-ω-^=)

A mai bejegyzésemben az egyik legnagyobb és legismertebb japán mesefiguráját szeretném nektek bemutatni, illetve egy hozzá kapcsolódó kávézót. Hello Kitty a Sanrio vállalat tulajdona, akit 1974-ben alkotott meg Shimizu Yuko. A macska jellegzetessége, hogy a bal fülében mindig van egy masni, vagy bármilyen dísz, illetve nincs szája. Hello Kitty teljes neve Kitty White, mivel a 70-es években a lányok körében a brit kultúra volt a legnépszerűbb. 
Katt a képre a nagyobb méretért!
Hello Kitty 1974. november 1-jén született London egyik külvárosában. Kitty-t egy ragyogó és jószívű lányként ábrázolják, aki mindig segít a barátainak. Szeret sütni, de még jobban szereti mamája almás pitéjét. Kedveli az aranyos dolgokat, és gyűjti is őket. Kedvenc tárgyai közé tartozik az angol, zene és művészet. Van egy ikertestvére Mimmy, aki nagyon félénk. Apukájuk George egy megbízható és szórakozott szülő. Anyukájuk Mary nagyon jó szakács, aki szereti a házimunkát. A szülők után megismerhetjük a nagyszülőket is. Anthony a nagypapa szeret mesélni, míg Margaret a nagyi imád varrni. A történetekből megismerhetjük még Hello Kitty legjobb barátját Daniel Starr-t illetve Charmmy Kitty-t, aki Kitty fehér perzsa cicája. 

Eredetileg a tinédzser lányokat szerették volna megfogni az alkotók ezzel a világgal mivel nagyon aranyos családot és barátokat képzeltek el, egy túl cuki macskával (aki egyesek szerint valójában ember, csak macskának ábrázolják). Viszont annyira népszerű lett 40 év elteltével is, hogy számos helyen befutott. Hello Kitty-s termékek között van például plüssállatok, matricák, ruhák, kiegészítők, iskolai tanszerek, pénztárcák, kenyér pirítók, televíziók, masszás gépek és még lehetne sorolni. De vannak ettől érdekesebbek is, 2004-ben Thaiföldön bankkártyát lehetett kérni Kitty arcával, 2009-től Amerikában is. Van elektromos gitár repülőgép és bor is, ahol ő szerepel. Emellett van anime sorozata, megjelent a zenei piacon is. Avril Lavigne Hello Kitty címmel adott ki egy saját szerzeményt. De hogy biztos ne unatkozzunk rengeteg online és videó-játék is készült belőle illetve már musical is készült az életéről és kalandjairól.

[Érdekesség: A népszerűsége mellett viták is vannak Hello Kitty körül, illetve a befolyásolásáról. 1999-ben egy Hong Kongi sorozatgyilkosságot Hello Kitty gyilkosságnak neveztek el, mivel a gyilkos Kitty plüssfigurákat hagyott a tettek helyszínén, aki vagy le voltak fejezve vagy az áldozatok házában lógtak valahol. 2007 augusztusában volt egy olyan hír, hogy azok a thai rendőrök, akik valami bűnt követtek el (például tilosban parkolás vagy elkéstek a munkahelyükről) pár napig Hello Kitty-s karszalagot kellett viselniük, és ezzel vezekeltek a bűnökért.]
A kis ismertető után szeretnék a fő témára rátérni, ami nem más, mint a Hello Kitty kávézók. A kis macska népszerűsége miatt nem meglepő, hogy már van saját kávézója, ami szintén mutatja hírnevét. Maga a kávézó kivülről és belülről is emlékeztet minket a macskára, mivel vagy nagyon rózsaszín és cicafüles vagy maga Hello Kitty van rajta. Figyelnek arra, hogy minél aranyosabb és szerethetőbb legyen a hely. Az ételeken és italokon is szerepel Kitty arca.
A menü ugyan azt tartalmazza, mint egy normál kávézó, de megvan spékelve ezzel a varázzsal (illetve lehetnek eltérések a Kitty-s kávézók kínálatában). Az italoknál kávék és teák közül lehet a leginkább válogatni, mely 300-450 yen (vagyis kb. 600-900 forint körül vannak), de természetesen vannak üdítők is. Az ételek között vannak palacsinták, hamburgerek, spagettik, gofrik, fagylaltok, és különböző sütemények, az árak 600 yentől kezdődnek, vagyis kb. 1000 forint az alap. Emellett találhatunk még a menüben különböző teás szetteket, ami tartalmaz x mennyiségű teát és ételt (kávézókként eltérő) egy-egy ilyen 1800 yenbe vagyis 3600 forintba kerül. Az árak viszonylag korrektek, hiszen ha megnézzük Magyarországon is hasonló árak vannak az ilyen típusú kávézóknál (ahol lehet inni, enni, van külön menü stb...).

Sajnos azt nem lehet tudni, hogy hol nyílt az első ilyen kávézó vagy hogy ki találta ki, de az ötlete nem maradt siker nélkül, illetve ma már számos országban befutott ez is, mint például Tajvan, Dél-Korea, Kína vagy az USA. Ti kipróbálnátok? ^-^ Egyszer tuti kipróbálnám, mivel biztos érdekes és látványos, de érdekel az is, hogy milyen lehet a "Kitty-s ízvilág".

Ha érdekel, milyen valójában egy ilyen kávézó belülről nézzétek meg ezt a videót (van hozzá magyar felirat, mivel a lány, aki ezt a vlogot vezeti magyar):


Ha tetszett a bejegyzés akkor kérlek értékeld, kommentelj vagy írj nyugodtan a chatbe. Ha kapok véleményt vagy értékelitek segítetek egy kicsit a dolgomon, hiszen akkor látom, hogy mire van igény! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése