2016. január 30., szombat

#6. K-life - Az iskolai egyenruha

Sziasztok! ^-^
Ma egy rövidebb bejegyzést hoztam, melynek témája az iskolai egyenruha. A magániskolákat kivéve már általános iskola óta kötelező Dél-Koreában egyenruhát hordani, amelyet szigorúan ellenőriznek. Egy tipikus koreai egyenruha ingből, blézerből/ nyakkendőből, a lányoknak szoknyából a fiúknak nadrágból áll, melynek színe azonos (általában szürke). Az "Encylopedia of Korean Culture" 6 részre osztja történelmi szempontból az egyenruhákat: 1800 évektől 1910-ig, 1910-1945, 1945-1968, 1968-1982, 1982-1985, 1989-tól napjainkig. Az utóbbi időkben pedig az egyenruhákat az idolokkal népszerűsítik.


19. század vége – 20. század eleje
Az első koreai egyenruha Dél-Koreában az Ewha Womans University-n (akkori neve: Ewha Girl's University) jelent meg. Az egységes ruhát 1886-ban szavazták meg, mely piros színű volt. Még a hajuk viseletét is szabályozták, így minden akkori diáknak fonott hajjal kellett megjelennie. A későbbi egyetemek a lila és rózsaszínű egyenruhákat is engedélyezték.
1898-ban a lány egyetemet követve egy fiú egyetem név szerint Paichai Hakdang is bevezette az egyenruhát. Az egységes öltözetett egy japán minta alapján követték. Az ing és nadrág mellett, amelyben vörös színű sáv volt kalapot is kötelező volt viselni.

20. század
1910-től a japán-koreai szerződést követve általánosság vált az egyenruha viselése. A szoknyák hosszán rövidítettek, de már csak fehér és fekete árnyalatait használták.
1930-tól a japán erők nyomására eltörölték a hanbok viselését helyette a lányok barna színű szoknyát és inget viseltek. Télen a tengerészruha volt kötelező mind a lányok mind a fiúk számára. A II. világháború kirobbanása után a munkaruhát tették kötelezővé, melynek oka Japán részvétele a háborúban.
1968-ban a kormány létrehozta új politikai törvényét az egységes ruhákra. A nyári egyenruha fehér blúzból illetve ingből, kék vagy barna szoknyából/nadrágból álltak. Ez a törvény 1982-ig tartott. Miután ezt a rendszert eltörölték tanácskoztak arról, hogy az iskolák szablyák meg a mindennapi viseletüket, s ezt 1986-tól kezdve a mai napig törvényben van.


Napjaink
A fiú egyenruhák kabátból, fehér hosszú ujjú ingből, nyakkendőből és nadrágból áll, mely a téli időszakra is vonatkozik. A lányok fehér inget, mellényt, rakott szoknyát, télen fehér hosszú zoknit hordanak. Tilos az iskolában a smink és körömlakk használata.

Ti szívesen viselnétek egyenruhát, hogyha itthon is bevezetnék? Mi erről a véleményetek? ^^ Szerintem jó dolog, hiszen a mai világban sokan megteszik, hogy felvágnak az öltözékükkel (minél márkásabb annál "menőbb" az illető alapon), de ezzel el lehetne kerülni az ilyen dolgokat, illetve ha az osztály jellege olyan még csapat megerősítő szerepe is lehet ^-^.

1 megjegyzés:

  1. Én nagyon örülnék ha bevezetnék az egyenruhát!! (nem a köpenyt! az egyenruhát) :)

    VálaszTörlés