2016. január 19., kedd

#3. K-Life - Az oktatási rendszer Dél-Koreában

Sziasztok! ^-^

Régebben már írtam a dél-koreai oktatási rendszerről, és ezeket a cikkeimet kicsit leporoltam, és újultan hozom nektek. A mai bejegyzés átöleli az iskolai rendszerüket, de a későbbiekben lesz szó az egyenruhákról, angol nyelv oktatásáról és hogy miért pokol az életük ezeknek a diákoknak. Az ország egyik legnagyobb problémája az oktatási rendszerük, ennek ellenére kulcsfontosságú a szerepe. Úgy tartják, hogy aki sikeres a tanulmányban, sikeres lesz az életben is. Sokan kritizálják az ország oktatási rendszerét szigorúsága és felépítése miatt. 

Óvoda
Egyre több a magánóvoda Dél-Koreában melynek oka, hogy a nők visszamennek dolgozni, és a nagyszülők nem mindig tudnak a gyerekekre vigyázni. A nyugati mintához hasonlóan itt is 3 éves kortól lehet óvodába menni, ahol 3-4 évig tanítják a kicsiket mielőtt iskolába mennének. Sok magánóvoda kínál olyan lehetőséget, hogy vállalják a gyerekeknek az angol tanítását. Gyakran kell pénzt befizetni (akár magánóvoda, akár nem) a tanítás, a ruhák és a lenyűgöző ballagás miatt. Koreában már ekkor megtanítják a gyermekeknek a kivonást, összeadást, számolást és az olvasását. Gyakran a kínai és az angol nyelv alapjait is. Természetesen játszanak a kicsikkel, de nem a papás-mamás játékot kell elképzelni. A játékok is a koordinációs és tanulási képességeket fejlesztik. Emellett fontos szerepe van a helyes táplálkozás és a munkahelyi pozíció fontosságának is. Az óvodai nevelés részét képezi még a különböző dalok és táncok megtanulása.


Elemi iskola
Az általános iskolába 7 éves kortól 13 éves korig járnak a gyerekek. A diákok megtanulják a koreai írást és olvasást, emellett hallás gyakorlatokat csinálnak. A koreai nyelv elsajátítása mellett fontos az algebra, a geometria, különböző tudományok, a társadalmi tanulmányok, a koreai történelem, a képzőművészet, az angol, az erkölcsi nevelés, a gyakorlati művészet, a zene és a testnevelés. Általában mindezt egy tanár oktatja, speciális tanárokat csak az angol és testnevelés tanítására alkalmaznak. Egy átlagos koreai óra 45 perces és egy diáknak egy nap 7 órája van. Az elemi iskolában kezdődik meg az egyenruha viselése. 2011 óta tilos a testi fenyítés, ám sok tanár alkalmazza a romló fegyelem miatt.


Középiskola
A diákok előtt ekkor már az egyetemre való bejutás célja lebeg, s eszerint választanak iskolákat. Minden középiskolába felvételizni kell koreaiból, matekból és angolból. A legtöbb tanuló általános vagy tudományos gimnáziumba jelentkezik, kevesebb százalékuk szakközépiskolába. Szakiskolába olyan diákok jelentkeznek, akik az iskola elvégzésével egyből dolgozni szeretnének vagy szakosodni, ők ezekből a lehetőségekből választhatnak: mezőgazdaság, halászat, kereskedelem, technológia, flotta kereskedelem, művészetek, építőmunkás vagy háztartástan. A diákok a középiskola megkezdésével hajnali 5-kor kelnek és jobb esetben este 10-kor érnek haza, ha valaki jár speciális képzésre, akkor hajnali 2-kor ér haza. A középiskolás évek alatt történik a legtöbb öngyilkosság, mert a diák túlhajszolja magát és nem bírja tovább.

Felsőoktatási intézmény
Ma a főiskolák és egyetemek 4-6 éves képzést adnak. Különböző egyetemek vannak, mint például: szakmai, technológiai vagy ipari egyetemek. Magyarországhoz hasonlóan esti és nappali oktatás folyik, ezen kívül van a diáknak lehetősége arra, hogy külföldön tanuljon tovább.
A felvételi vizsga öt részből áll melyek a következők: nyelvi készség, matematika, angol nyelv, választható tantárgyak közül a fizika vagy társadalomtudomány és a kínai nyelv. Az iskolákba a felvételi pont alapján kerülnek be. Természetesen évente lehet próbálkozni a felvételi megírásával a bekerülés érdekében.


Iskolai évfolyamok
OKTATÁSI SZINT
KOROSZTÁLY
Óvoda
Bölcsöde
0-2
Óvoda
3-7
Elemi iskola
  1. osztály
7-8
  1. osztály
8-9
  1. osztály
9-10
  1. osztály
10-11
  1. osztály
11-12
  1. osztály
12-13
Középiskola (alsó tagozat)
  1. osztály
13-14
  1. osztály
14-15
  1. osztály
15-16
Középiskola (felső tagozat)
  1. osztály
16-17
  1. osztály
17-18
  1. osztály
18-19
Felsőfokú oktatás
Főiskola/egyetem
A korosztály változó. Az oktatás általában 4 év,
de különböző osztályok vannak, mint például első
év (ezt a korcsoportot gólyáknak nevezik), junior
és senior korcsoport. A képzés hosszától függ, hogy
ki hova tartozik.


Szerintem sok mindent lehet kritizálni a rendszerükkel kapcsolatban, és akármennyire rossz a magyarországi oktatás is nem vagyunk annyira rosszban, mint ők. Azok az elvárások, amik ott vannak kegyetlenek, és nem is lehet csodálkozni azon, hogy öngyilkosságban az élen járnak. Koreai sorozatok ide, vagy oda nem mutatják a fekete foltokat, így elképzelésünk sem lehet arról, hogy milyen lehet ott élni diákként. A BTS néhány számában kritizálta már a rendszert, így zárásként egy számot hoznék tőlük, melyben valószínűleg az őszinte igazság benne van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése